Το Πάσχα σε 9 ελληνικά νησιά! Όλα τα έθιμα, αλλά και προτάσεις διαμονής και φαγητού!

Με θέα το απέραντο ελληνικό γαλάζιο και συντροφιά τα έθιμα και τις παραδόσεις των ντόπιων κατοίκων. περάστε ένα αξέχαστο Πάσχα σε έναν από αυτούς τους 9 καταπληκτικούς ελληνικούς προορισμούς!   Σίφνος Το νησί που υποκλίθηκε ο Independent, για την πλούσια παράδοση στη γαστρονομία. Τα ασβεστωμένα σπιτάκια, τα γραφικά ξωκλήσια και τα λιθόστρωτα σοκάκια της Σίφνου […]

39587_39587Με θέα το απέραντο ελληνικό γαλάζιο και συντροφιά τα έθιμα και τις παραδόσεις των ντόπιων κατοίκων. περάστε ένα αξέχαστο Πάσχα σε έναν από αυτούς τους 9 καταπληκτικούς ελληνικούς προορισμούς!

 

Σίφνος

Το νησί που υποκλίθηκε ο Independent, για την πλούσια παράδοση στη γαστρονομία.

Τα ασβεστωμένα σπιτάκια, τα γραφικά ξωκλήσια και τα λιθόστρωτα σοκάκια της Σίφνου συνθέτουν το γνωστό κυκλαδίτικο μοτίβο, στο οποίο κάθε χρόνο αναβιώνουν έθιμα και τελετουργίες που έχουν καθιερωθεί εδώ κι αιώνες.

Ωστόσο, η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ ξεχωρίζει για τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει στον επισκέπτη. “Δεν γίνεται Πάσχα χωρίς τη μυρωδιά του μαστέλου, λένε οι κάτοικοι. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο(κατσίκι ή αρνί μαγειρεμένο σε πύλινο σκεύος, σε ξυλόφουρνο, με κρασί και άνηθο).

Μεγάλη Εβδομάδα

Στο τέλος της Σαρακοστής όλοι δοκιμάζουν την κυκλαδίτικη ρεβιθάδα.

Κυριακή του Πάσχα

Εκτός από το Κάψιμο του Ιούδα, που συμβαίνει και σε άλλα νησιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Σίφνου αναλαμβάνει την αναβίωση δύο εθίμων, με θέμα το ζευγάρωμα. Τα “τσούνια” και η “κουνίστρα” έδιναν τη δυνατότητα στους νέους του νησιού να έρθουν σε επαφή και να αναταλλάξουν ερωτικά μηνύματα με έμμετρο στίχο.

Πάτμος

Ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, η Πάρος, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει το Πάσχα.

Τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, με κυριότερο αυτό της αναπαράστασης των Παθών του Χριστού.

Μ. Πέμπτη

Εδώ και μια δεκαετία η ρεβιθάδα είναι το νηστίσιμο φαγητό που όλοι φτιάχνουν για τη Μεγάλη Παρασκευή. Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, οι κάτοικοι του χωριού ενημερώνονται για το ποιοι αποφάσισαν να ανάψουν φέτος τους φούρνους τους.  Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η ρεβιθάδα είναι έτοιμη και θα καταναλωθεί, μετά την επιστροφή από την εκκλησία.

Μ. Παρασκευή

Στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό, κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πραγματοποιείται το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών. Ο Επιτάφιος κάνει 15 στάσεις σε ολη την πομπή, στις οποίες αναπαριστώνται σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Ιησού. Η αναπαράσταση περιλαμβάνει ζωντανές εικόνες από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών,τη μετάνοια της Μαγδαλήνής, τον Μυστικό Δείπνο, τον Απαγχωνισμό του Ιούδα και τη Σταύρωση.

Το έθιμο ξεκίνησε από το 1924 από τη Μάρπησσα.

Μ. Σάββατο

Το Μ. Σάββατο οι εορτασμοί κορυφώνονται, με την αναπαράσταση της Ανάστασης, όπου ο ουρανός του Αιγαίου φωτίζεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα.

Κυριακή του Πάσχα

Το γλέντι ξεκινά από το πρωί με σούβλες και τις τοπικές ορχήστρες να καλούν ντόπιοιυς και επισκέπτες σε ένα μεγάλο γλέντι.

Την Κυριακή το απόγευμα, στη Νάουσα, γίνεται η Δεύτερη Ανάσταση. Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας καταλήγει στο γραφικό λιμάνι με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων και βαρελώτων.

Το “Πάσχα της Αγάπης” όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, οι επισκέπτες δέχονται κεράσματα από τους Παριανούς.

Στον Πρόδρομο και την Μάρπησσα ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώνεται με το κάψιμο του Ιούδα.

Πάτμος

Ένα νησί με μία τόσο μεγάλη και ιδιαίτερη θρησκευτική παράδοση, όπως είναι η Πάτμος, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο ιδανικός προορισμός για τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Πάσχα.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή ξεκινά ο στολισμός των εκκλησιών, ενώ ένα γιορτινό τραπέζι καλωσορίζει τον επισκέπτη που αρχίζει να μπαίνει στο πασχαλινό κλίμα. Οι λειτουργίες στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο στη σπηλιά και αποτέλεσε το ασκητήριο του Ευαγγελιστή γίνονται σε άκρως κατανυκτικό κλίμα.

Μ. Πέμπτη

Η Τελετή του Νιπτήρα, είναι ένα έθιμο που μετρά πάνω από 400 χρόνια ιστορίας και λαμβάνει χώρα το πρωί της Μ. Πέμπτης στην πλατεία του Δημαρχείου. Η τελετή αυτή αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου: Ο Ηγούμενος, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως ακριβώς ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Στη συνέχεια, μεταφέρεται στον τόπο της προσευχής, όπως κι ο Ιησούς μετέβη στον κήπο της Γεσθημανής, όπου και τον συνέλαβαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες. Την πομπή ακολουθούν όλοι οι πιστοί σε θρησκευτικό κλίμα.

Μ. Παρασκευή

Οι στολισμένοι Επιτάφιοι από τις νοικοκυρές του νησιού περνούν από τα σοκάκια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Νωρίτερα, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης.

Μ. Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα

Τόσο στο μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη, όσο και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού -έξω από τη Χώρα, η Ανάσταση είναι μια μεγάλη γιορτή που επαναλαμβάνεται την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ανάστασης το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά. Στο τέλος, ο ηγούμενος μοιράζει στους πιστούς κόκκινα αυγά.

Χοροί και τα γλέντια σε όλη την Πάτμο στήνονται από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, στο τοπικό γλέντι που διοργανώνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει όλα τα τοπικά πασχαλινά εδέσματα.

Τρίτη του Πάσχα

Ο εορτασμός ολοκληρώνεται με τον αγιασμό, το προσκύνημα και την λιτάνευση των ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων της Μονής Θεολόγου από τον ηγούμενο στην Πλατεία Λεβιάς. Έπειτα οι ιερείς κάνουν περιφορά των εικόνων κι ευλογούνται όλα τα σπίτια της ενορίας τους.

Αστυπάλαια

“Εναλλακτικό” Πάσχα στην  Αστυπάλαια, υπόσχεται ο Δήμος του πανέμορφου νησιού, που μοιάζει με καρτ ποστάλ.

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα νησάκια του Αιγαίου μαγεύει τους επισκέπτες με τα κατάλευκα σπιτάκια του, τους ανεμόμυλους, τα γραφικά δρομάκια του και το βενετσιάνικο Κάστρο Querini του 15ου αι.

Η  ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του μικρού νησιού δανείζεται μοτίβα από τις  Κυκλάδες και τα  Δωδεκάνησαεξίσου, μιας και το νησί έχει πολιτισμικές επιρροές και από τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα.

“Η πεταλούδα του Αιγαίου” είναι ιδανικός προορισμός το καλοκαίρι, αλλά και το Πάσχα, που διάφορα έθιμα λαμβάνουν χώρα, μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης.

ΕΘΙΜΑ

Μ. Παρασκευή

Την Μ. Παρσκευή τρεις επιτάφιοι γυρίζουν τα σοκάκια του νησιού για να καταλήξουν στην πλατεία.

Μ. Σάββατο

Τα βεγγαλικά από τις ενορίες του Αγ. Νικόλα και της Παναγίας της Πορταϊτισσας για να ακολουθήσει η νίκη του Χριστού επί του Ιούδα, που εκτελεί ο Παπα-Ευσέβειος, με μεγάλη παραστατικότητα.

Κυριακή Του Πάσχα

Το κάψιμο του Ιούδα με τη συνοδεία παραδοσιακών ήχων από τους τοπικούς μουσικούς ολοκληρώνει τον εορτασμό του Πάσχα. Ο οβελίας ψήνεται σε κληματόβεργες και ένα μεγάλο γλέντι στήνεται σε όλο το νησί.

Μέρες πριν από το Πάσχα η Φολέγανδρος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους επισκέπτες σε ένα τοπίο με λευκό φόντο και ασυναγώνιστες μυρωδιές που αναβλύζουν από τα περβάζια των γραφικών σπιτιών της.

Μ. Παρασκευή

Ο Επιτάφιος περνά από όλα τα γραφικά καλντερίμια του νησιού, που πενθεί σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης.

Μ. Σάββατο

Η Ανάσταση γιορτάζεται με πυροτεχνήματα και τραγούδια.

Κυριακή του Πάσχα

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή των πειρατών λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Φολέγανδρο. Η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για δύο ολόκληρες ημέρες περιφέρεται σε όλα τα σπίτια της Χώρας και όλα τα στενά του Κάστρου του νησιού, προκειμένου να τα ευλογήσει.

Οσοι δεν ακολουθούν την πομπή ραίνουν με μύρο και κολόνια τον Επιτάφιο από τα μπαλκόνια τους, έχοντας αναμμένα τα θυμιατά τους.

 

Δευτέρα του Πάσχα

Η εικόνα φτάνει στην Άνω Μερά, τον δέυτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού.

Τρίτη του Πάσχα

 

Η εικόνα καταλήγει στον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού, περνά από τις βάρκες για να τις ευλογήσει κι αυτές κι έπειτα πόρτα πόρτα από όλα τα σπίτια του νησιού, όπου οι ντόπιοι την υποδέχονται με κεράσματα, μεζέδες και άφθονη ρακή. Το βράδυ επιστρέφεται στην εκκλησία, μέχρι το επόμενο ταξίδι της.

 
Σκιάθος

Το ομορφότερο -ίσως- νησί των Σποράδων, με τα γραφικά ηλιόλουστα δρομάκια και την μακρά και πολυτάραχη ιστορία του είναι ένας ιδανικός προορισμός για πασχαλινή απόδραση.

Μεγάλη Εβδομάδα

Αγιονορείτικο τελετουργικό τηρείται σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και της Ανάστασης.

Μ. Παρασκευή

Το νησί βυθίζεται στο πένθος όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ η πομπή του επιταφίου τελείται τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως και στο Άγιον Όρος.

Ένα αίσθημα κατάνυξης καλύπτει το νησί, καθώς ο Επιτάφιος περιδιαβαίνει τα γραφικά δρομάκια της πόλης, με τη συνοδεία πένθιμων ήχων.

Η ακολουθία ολοκληρώνεται το χάραμα, στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με αναπαράσταση της “εις Άδου Καθόδου”, από 3 ιερείς.

Μ. Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα

Στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας η Ανάσταση γιορτάζεται νωρίτερα από το καθιερωμένο. Ένα μεγάλο γλέντι ακολουθεί στο νησί, που φορά και πάλι τα γιορτινά του.

Δευτέρα του Πάσχα

Τη Δευτέρα του Πάσχα, αμέσως μετά την πρωινή λειτουργία, διοργανώνονται παραδοσιακά ιππικοί αγώνες γύρω από τη λίμνη Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο ξωκλήσι.

 

Το νησί που ανέδειξε την Ελλάδα σε Νο1 προορισμό για φέτος τον Μάιο δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα του Travelstyle.gr για Πάσχα στα Ελληνικά νησιά. Η Ύδρα την άνοιξη προσφέρει στον επισκέπτη ειδυλλιακές εικόνες.

Από τα μοναστήρια της έχετε απίστευτη θέα σε όλο το νησί, ενώ αποτελούν και μια καλή αφορμή να περπατήσετε τα γραφικά δρομάκια της.

Μ. Πέμπτη

Από νωρίς οι πιστοί συγκεντρώνονται στα 7 μοναστήρια του νησιού, κυρίως στο Μοναστήρι της Ζούρβας και του Προφήτη Ηλία, να παρακολουθήσουν την Σταύρωση.

Μ. Παρασκευή

Η περιφορά των Επιταφίων που συναντιούνται στο λιμάνι του νησιού δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα, με πιο ξεχωριστή στιγμή του τελετουργικού την ”βουτια” του επιταφίου στην θάλασσα, προκειμένου να φέρει ευλογία στα νερά, τους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες. Το έθιμο προδίδει τη ναυτική παράδοση του νησιού, που πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πάσχα

Το”Χριστός Ανέστη” είναι το έναυσμα για ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα. Χιλιάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το νησί της Ύδρας, την ώρα που οι σειρήνες φωταγωγημένων πλοίων μεταδίδουν κι αυτές το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης!

 
Ζάκυνθος

Φέτος το Ναυάγιο της Ζακύνθου έχει πάρει αρκετές διακρίσεις και μιας και το Πάσχα πέφτει κάπως αργά είναι ένας καλός λόγος να επισκεφθείτε αυτό το υπέροχο νησί του Ιονίου!

Σάββατο του Λαζάρου

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το «βαγί» σ’ όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού. Το «βαγί» στη Ζάκυνθο δεν είναι η δάφνη, όπως σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ’ αυτά πλέκουν σταυρούς, «βαγιοφόρες», ήλιους ή αλογάκια και στολίζουν τις εκκλησίες.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία, οι «νόντσολοι» (νεωκόροι) μοιράζουν σ’ όλα τα σπίτια το «βαγί» ως ευλογία και οι πιστοί το τοποθετούν στις εικόνες τους.

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και τη Φανερωμένη, στην πόλη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το τροπάριο της Κασσιανής από τις μελωδικές χορωδίες τους.

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες και μετά οι καμπάνες δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Μεγάλη Παρασκευή

Το μεσημέρι το πλήθος συγκεντρώνεται στο ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, καθώς από εκεί ξεκινά η μοναδική στην Ορθοδοξία λιτανεία του Εσταυρωμένου. Γύρω στις 2 το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά του Σταυρού, την ώρα που, σύμφωνα με τις Γραφές, έγινε η Σταύρωση του Χριστού. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη Εικόνα της «Mater Dolorosa» (δηλαδή της «Παναγίας του Πάθους»). Η λιτανεία διασχίζει την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τον κεντρικό δρόμο, φθάνει ως τους Αγίους Σαράντα και ξαναγυρίζει στην πλατεία Σολωμού. Εκεί ο Μητροπολίτης ευλογεί τον Κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ’ όλες τις εκκλησίες η Ακολουθία του Επιτάφιου, χωρίς όμως περιφορά των επιταφίων τους.

Μεγάλο Σάββατο

Η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου των Ξένων γίνεται με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής, τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και όχι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Όσοι έχουν διάθεση για αστεία και ακολουθούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, βρίσκουν ευκαιρία να αλλάξουν τις ταμπέλες των μαγαζιών ή να μετακινήσουν αντικείμενα σε άλλο σημείο ή στην πλατεία.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία Αγίου Μάρκου για να γιορτάσει με ξεχωριστό τρόπο την πρώτη Ανάσταση. Κάνουν έναν μεγάλο κύκλο και περιμένουν με μια πήλινη στάμνα στο χέρι. Μόλις ακουστεί το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, αρχίζουν να σπάνε τα κανάτια στο κέντρο του κύκλου. Πολλοί πετούν και κέρματα για το γούρι.

Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, γύρω στις 23.15, αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό. Στις 23.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, από όπου ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”, σε ρυθμό ζακυνθινής εκκλησιαστική μουσικής. Η Λειτουργία της Αναστάσεως δεν τελείται αμέσως μετά σε καμιά εκκλησία της πόλης ή των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα στις ταβέρνες αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ψήνουν αρνιά και ο χορός δίνει και παίρνει!

Το απόγευμα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στο Ναό του Αγίου Λαζάρου στην πόλη και λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας της Γαλανούσας και της Αναστάσεως.

Δευτέρα του Πάσχα

 

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε αρκετά ορεινά χωριουδάκια γίνονται πανηγύρια.

Κρήτη- Ηράκλειο

Το Πάσχα στο Ηράκλειο της Κρήτης ενδείκνυται μόνο για όσους αντέχουν φαγητό και ποτό μέχρι τελικής πτώσεως. Ακόμα και στη νηστεία υπάρχουν τοπικές λιχουδιές που ικανοποιούν γευστικά, ενώ η ρακή έχει ενταχθεί και στο σαρακοστιανό τραπέζι!

Μ.Πέμπτη

Ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα στα χωριά του Ν. Ηρακλείου είναι η κατασκευή στεφανιών από άνθη, με σκοπό να κρεμαστούν πάνω στον Σταυρό.

Μ. Παρασκευή

Η προετοιμασία για τη μεγάλη φουνάρα της Ανάστασης που θα κάψει τον Ιούδα απαιτεί προετοιμασία. Οι νέοι αναλαμβάνουν να μαζέψουν χηνοπόδια που θα ριχτούν στη μεγάλη φωτιά. Οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο για την πομπή στους δρόμους των χωριών. Εντύπωση θα σας κάνουν κάποιοι ντόπιοι που στέκονται έξω από τα σπίτια τους κρατώντας δίσκους με ρακές και χοχλιούς, ελιές, αγκινάρες και χταπόδι ξιδάτο για να κερνούν τους επισκέπτες. Στο τέλος της πομπής όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στο κέντρο του Ηρακλείου, στο μνημείο με τα “Λιοντάρια”. Μετά την περιφορά πολλοί από τους Ηρακλειώτες συνοδεύουν τους επισκέπτες στα μεζεδοπωλεία που δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν.

Πασχα

Το κρέας έχει την τιμητική του. “Αντικριστά”, κοκορέτσια και σουβλιστά αρνιά, σε ποσότητες που δεν βάζει ο ανθρώπινος νους, ρακή και ατελείωτος χορός είναι όλα όσα περιλαμβάνει ο εορτασμός του Πάσχα στο Ηράκλειο.